Geen categorie

Eerste hulp bij protesteren

De afgelopen maanden was het druk in Den Haag, en dan niet met toeristen. Nee, de politieke hoofdstad van ons land stroomde geregeld vol met demonstranten. En waar een hoop demonstranten zijn, zijn doorgaans ook rellen te vinden. Natuurlijk wil je deze het liefst ontlopen, maar wat moet je nou eigenlijk doen wanneer een demonstratie grimmig dreigt te worden? In deze blog staan een aantal essentiële tips waarmee jij veilig en verantwoord kan demonstreren. Het recht op demonstreren is immers een prachtig recht, maar wel een die met verantwoordelijkheden komt. Laat dus vooral je stem horen op het malieveld op een veilige en verantwoorde manier!

Bereid je goed voor

Een demonstratie wordt vaak op de been gezet door een organisatie of een belangengroep. Dit betekent dat je vaak van te voren al goed je huiswerk kan doen. Wie zijn bijvoorbeeld de gastsprekers, wat zijn de speerpunten van het protest en waar en wanneer vindt het protest plaats? Dit zijn stuk voor stuk handige dingen om te weten. Zo is er bijvoorbeeld geheid pers aanwezig bij een demonstratie, en mocht je geïnterviewd worden wil je natuurlijk wel goed en bondig je zegje kunnen doen. Maar ook kan je zo beter met geïnteresseerden en omstanders praten over het onderwerp. Zo maak je een demonstratie pas echt effectief.

De demonstratie zelf

Eenmaal aangekomen op de afgesproken plek doe je er goed aan om geregeld nieuws omtrent de demonstratie te volgen. Zo weet je wat er gebeurt, ook al kan je het zelf niet zien. Het kan immers ontzettend druk worden bij een demonstratie. Het is dus onmogelijk om alles zelf in de gaten te houden. Daarom is het juist zo handig om goed op de hoogte te blijven van alle actualiteiten. Zo is het bijvoorbeeld best wel fijn om te weten dat er tegendemonstranten onderweg zijn, vooral als je zelf niet betrokken wil raken bij eventuele conflicten.

Wat als de sfeer omslaat?

In de afgelopen maanden is het meerdere keren gebeurt dat protesten uit de hand liepen. En ook jij, als vredelievende demonstrant kan hier zomaar bij betrokken raken. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om uit een mensenmassa te raken, sterker nog, dit kan zelfs erg gevaarlijk zijn, vooral als er sprake is van paniek. Blijf dus in zo’n geval rustig en probeer schuin met de stroom mee te lopen. Zo kom je met de minste weerstand het snelst uit een menigte. Mocht je toch letsel oplopen, kan het lonen om advocaat in te schakelen, gelukkig kan je gemakkelijk een letselschade advocaat Den Haag vinden die je geheid verder kan helpen. Maar wanneer je goed op je hoede blijft zal dit vast en zeker niet nodig zijn!