19 januari 2022

Knie overbelast: wat nu?

2 min read

Een knie overbelast gebeurt vaak als je je knie te veel hebt belast. Eigenlijk is dit je lichaam die je laat weten dat ze het gebruik van de knie wil verminderen. Daarom is er maar één oplossing om een overbelaste knie te vermijden en dat is rusten. Zeker je knie niet verder belasten want het kan alleen maar erger worden. Knie overbelast kan ook een ontsteking worden of men kan vocht in de knie krijgen. Om dit te vermijden probeer je zo min mogelijk je knie te gebruiken of te belasten de volgende dagen. Dit is een veel voorkomend probleem bij sporters die hun lichaam steeds verder willen trainen.

Symptomen van een knie overbelast

Eerst en vooral heeft men veel pijn in de knie na de inspanning. De knie kan dagen nadien nog stijf aanvoelen. De knie kan opzwellen door te veel vochtophoping. De knie kan moeilijk buigen.

Zelf verzorgen van een knie overbelast

  • Vooral heel veel ijs opleggen dat de pijn wat verdoofd wordt. Ook door het ijs vermindert de zwelling als je knie wat gezwollen is van de te harde inspanning.
  • Zeker geen warmte op of aan de knie leggen.
  • Je knie laten rusten met een kussen onder.
  • Pijnstillers nemen om de pijn te verminderen.

Knie overbelast: naar de dokter?

Meestal kan je zelf je knie verzorgen en de overbelasting verdwijnt na een periode van rust en ijs. Als je knie te snel opzwelt, of totaal niet te bewegen is , of verschrikkelijk veel pijn doet als je zelf gewoon recht staat, dan is het toch de moment om een dokter te raadplegen. Meestal is er dan meer aan de hand dan een knie overbelast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *