Zorg

Luier uitslag tegengaan

 

Luieruitslag groeit op warme, vochtige plaatsen, met name in de luier van je baby. Deze uitslag kan eruit zien als rode vlekken op de billen van je baby of rode schubben in het genitale gebied. Luieruitslag kan het gevolg zijn van irritatie door ontlasting en urine, nieuwe voedingsmiddelen of producten, een gevoelige huid of een te strakke luier. In dit blog delen we met jou gemakkelijke en toegankelijke manieren om luieruitslag tegen te gaan. Voor nog meer deskundige hulp en advies raden wij je aan om contact op te nemen met een lactatiekundige.

Houd het schoon en droog

De belangrijkste manier om uitslag te voorkomen en te behandelen, is door de luier van jouw baby droog en schoon te houden. En zorg ervoor dat de luier niet te strak is ingepakt. Als je baby geen luier draagt, leg hem dan op een handdoek. Geef ze ook wat tijd zonder een luier gedurende de dag. Dit kan helpen om het luiergebied droog te houden. Wanneer je de luier van je baby verschoont, maak je het gebied voorzichtig schoon met een zachte doek of een scheutje water uit een fles. Doekjes zijn prima, maar wees wel voorzichtig. Wrijf niet te hard over de huid en vermijd doekjes met alcohol. Gebruik milde zeep of een zeepvrije reiniger als je je baby een bad geeft. Zorg ervoor dat je het gebied droogdeept en niet schrobt.

 

Luierveranderende tips

Als jouw baby luieruitslag heeft, dien je waakzaam te zijn over het verschonen van luiers. Het is het beste om de luier van je baby vaak te verschonen, idealiter zodra hij vuil is. Spoel katoenen luiers twee tot drie keer om alle zeep te verwijderen nadat je ze hebt schoongemaakt, omdat sommige baby's gevoelig kunnen zijn voor wasmiddelen of hun geuren. Ook kunnen superabsorberende wegwerpluiers de huid van jouw baby droog houden.

Gebruiken van crèmes en gelei

U kunt verschillende soorten pasta's of crèmes met zink gebruiken om de huid te kalmeren en contact met uitwerpselen en andere irriterende stoffen te voorkomen. Breng een dunne laag aan om te voorkomen dat ontlasting of urine de huid van je baby raken. Gelei zoals vaseline zijn misschien ideaal, omdat ze niet duur zijn en normaal gesproken minder kleurstoffen of parfums bevatten. Gelei kan echter aan stoffen luiers blijven plakken en kunnen moeilijk af te wassen zijn. Ze bieden ook geen barrière die zo sterk is als andere crèmes.

Te vermijden behandelingen

Als het gaat om het voorkomen en behandelen van luieruitslag geldt de regel: less is more. Gebruik geen sterk geurende producten, zoals wasverzachters en droogvellen. Hypoallergeen en geurvrij zijn voor veel baby's veel minder irriterend. Leg je baby ook in ademende kleding. Rubberen broeken of strakke plastic hoezen over een luier kunnen een vochtige, warme omgeving bevorderen. Je moet ook afzien van het gebruik van babypoeder op je baby. Wanneer ze dit inademen kan dat namelijk hun longen beschadigen.