19 januari 2022

Mondkapjes koop je om anderen of jezelf te beschermen tegen het COVID-19 virus

2 min read
corona-zelftest-thuis-healgen

Mondkapjes zijn op veel plaatsen verplicht om te dragen. Maar ook op plaatsen waar het niet verplicht is zie je dat steeds meer mensen toch een mondkapje dragen. Mondkapjes zijn er in diverse soorten en maten. Kijk maar eens op www.mondkapjes.nl. Hier vind je onder andere medische mondmaskers, wegwerp mondkapjes en wasbare mondkapjes. Let er op dat je, wanneer je een niet CE gekeurd mondkapje draagt, alleen anderen beschermt tegen het Covid-19 virus. Wil je zelf ook beschermd worden tegen het virus dan kun je een mondkapje virus kopen en dat is minimaal een FFP2 mondkapje. Dit is een CE gecertificeerd 5 laags mondkapje dat ook vaak wordt gedragen in het ziekenhuis of in verpleeghuizen door het zorgpersoneel. De 3 laags wegwerp mondkapjes en de wasbare mondkapjes beschermen alleen anderen tegen de virusdeeltjes die jij eventueel uit ademt.

In de buurt geweest bij iemand met corona of heb je corona gerelateerde klachten

Wanneer je in de buurt bent geweest bij iemand met corona dan is het verstandig om jezelf te laten testen. Dat kan uiteraard bij de GGD, al heb je hier vaak wachttijden en ontvang je de uitslag pas na 8 tot 48 uur. Je kunt je ook bij Coronatestnederland.nl laten testen. Dat kan op dezelfde manier als bij de GGD maar omdat Coronatest Nederland een eigen laboratorium heeft is de uitslag er binnen 8 uur. 

Bij Coronatest Nederland kun je ook een sneltest laten afnemen

Dan heb je binnen 15 tot 20 minuten de uitslag. Deze sneltest is een neus-swabtest en lijkt nog het meest op de PCR testen die de GGD afneemt. Maar het afgenomen materiaal wordt niet op kweek, maar in een speciale vloeistof gezet. Na een paar minuten worden er een paar druppels van de vloeistof met het afgenomen materiaal op een teststrip gedruppeld. Je ontvangt de uitslag direct. Ben je negatief dan kun je gewoon weer verder. Ben je positief dan kun je direct maatregelen nemen. Een positieve test wordt door de zorgmedewerkers van Coronatest Nederland altijd doorgegeven aan de GGD. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *