2 december 2021

Ouderenzorg onder de loep

2 min read
Vitalis WoonZorg Groep

In 2016 presenteerden Hugo Borst en Carin Gaemers het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’. Een oproep om de ouderenzorg onder de loep te nemen. De zekerheid dat iedere bewoner van verpleeg- en verzorgingstehuizen een waardig bestaan leidt. Bij Vitalis staat ‘de kunst van gelukkig oud zijn’ centraal, maar sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland hebben ook wij compromissen moeten sluiten. Zo zijn we de zorg, met name ook de ouderenzorg, meer onder de loep gaan nemen. Iedereen wilt natuurlijk dat zijn of haar oudere vrienden of familieleden prettig en gezond leven en wij doen er alles aan om dit tussen de coronamaatregelen door te verwezenlijken.

Vitalis WoonZorg Groep

Ondanks de duizenden ouderenzorgmedewerkers die maandenlang hun uiterste best hebben gedaan het virus buiten de deur te houden, is het niet overal gelukt. Ruim de helft van de coronadoden viel in verpleeg- en verzorgingshuizen. Ook bij Vitalis hebben we niet kunnen voorkomen dat enkelen van onze bewoners kwamen te overlijden als gevolg van het coronavirus.

Voor de ouderenzorg geldt precies wat premier Rutte zei afgelopen april; ‘met 50% van de kennis moeten we 100% van de besluiten nemen.’ Elke dag worden er nieuwe ontdekkingen gedaan over het virus, hoe het wordt overgedragen en hoe het zich (bij ouderen, maar ook bij jongere mensen) manifesteert. Wij passen ons steeds aan om het in de toekomst beter te doen. Het wrange daaraan is dat dit ook betekent dat we in onze onwetendheid onze bewoners niet altijd goed hebben geholpen.

Sinds het eerste coronageval is geconstateerd in Nederland staat infectiepreventie hoger op onze agenda dan voorheen. Onze medewerkers wassen nu nog vaker hun handen, kledingvoorschriften zijn aangescherpt en gespecialiseerde medewerkers moeten en kunnen nu volledig uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen de bewoners met het coronavirus verzorgen.

Vitalis WoonZorg Groep

Op die manier doen wij ons best de waardigheid en de kwaliteit van leven van onze bewoners en het zorgpersoneel te waarborgen.

Het is moeilijk te begrijpen hoe er zo veel coronadoden zijn gevallen in instellingen die de adviezen en richtlijnen van het RIVM op de voet hebben gevolgd. De uitleg is simpeler dan men zou denken. Het Coronavirus is een nieuw virus waar we niet veel over weten.