19 januari 2022

Overweeg je een schaamlipverkleining? Denk goed na over de volgende punten

3 min read

Een schaamlipverkleining is een relatief makkelijke plastisch chirurgische ingreep die vaak uitgevoerd wordt in Nederland. Een schaamlipverkleining wordt ook wel een schaamlipcorrectie genoemd, labiaplastie en labiacorrectie. Ondanks het stigma wat nog steeds heerst, zijn er steeds meer vrouwen in Nederland die deze ingreep overwegen. Als jij dit overweegt, is het van groot belang dat je genoeg informatie hebt opgevraagd over de ingreep en het herstelproces van een schaamlipverkleining.

Wat is een schaamlipverkleining?

De meest voorkomende schaamlipverkleining houdt in dat de binnenste schaamlippen worden ingekort. Dit wordt gedaan omdat in sommige gevallen de binnenste schaamlippen een stuk groter zijn dan de buitenste schaamlippen. Het extra stuk huid van de binnenste schaamlippen wordt dan weggesneden, zodat deze meer in verhouding zijn met de buitenste. Naast deze populaire schaamlipverkleining heb je ook een tal van andere labia ingrepen. Zo kan bijvoorbeeld de clitoris capuchon verkleind worden of kunnen de buitenste schaamlippen ingekort worden.

Waarom kiezen voor een schaamlipverkleining?

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen voor een schaamlipverkleining kiezen. Dit kan een cosmetische reden zijn of een medische. In de meeste gevallen is een schaamlipverkleining een cosmetische ingreep. Veel vrouwen vinden niet dat hun binnenste schaamlippen in verhouding staan met de rest van hun lichaam, en zijn ontevreden over de grootte, vorm of symmetrie. Daarnaast kan dit invloed hebben op je mentale gesteldheid. Zo kun je minder genieten van seks of kun je onzeker zijn in een bikini. Je kunt ook een schaamlipcorrectie nemen vanuit een medische redenen. Sommige vrouwen hebben last van hun binnenste schaamlippen als ze op de fiets zitten.

Herstellen van een schaamlipverkleining

Herstellen van een schaamlipverkleining duurt relatief gezien lang. Dit komt omdat het een gevoelig stuk huid is met veel zenuwen. Als je een schaamlipverkleining hebt gehad, zul je in eerste instantie ook niet meteen resultaat zien. Dit komt omdat het gebied waar de wond zit de eerste weken nog erg gevoelig en gezwollen zal zijn. Pas na enkele maanden kun je het uiteindelijke resultaat zien. Je moet net na de operatie de wond goed koelen. Dit kun je het beste doen met een zakje diepvrieserwten of iets anders wat je in de vriezer hebt liggen. Uiteraard moet dit wel hygiënisch schoon zijn. Gebruik maandverband om bloedverlies op te vangen en spoel elke dag minimaal twee keer. Zorg dat je de eerste vier tot zes weken weinig lichamelijke inspanning verricht. Als er teveel druk op de wond komt te staan, heelt het langzamer.

Skin + Surgery Clinics – Surgery . Injectables . Skincare

De kosten: wordt mijn ingreep vergoed?

Een schaamlipverkleining wordt eigenlijk bijna nooit vergoed. In een enkel geval kun je aanspraak maken op de verzekering als er sprake is van ernstige misvorming of misvorming door ziekte. Je kunt sinds voor kort ook geen aanspraak meer doen op de verzekering als je aangeeft fysiek hinder te ervaren. Als je zelf gaat betalen voor de schaamlipverkleining betaal je ongeveer 600 euro, afhankelijk van omvang van de operatie. Wil je meer weten over een eventuele vergoeding? Neem dan contact op met je arts of stel je vraag tijdens het consultgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *