19 januari 2022

Reizen naar het buitenland in coronatijd

2 min read

Diversity tree hands illustration background. Vector file layered for easy manipulation and custom coloring.

De Rijksoverheid geeft het advies om niet te reizen naar het buitenland. Tot en met 15 mei geldt nu, dat je alleen bij ernstige familieomstandigheden of urgente werkzaamheden naar het buitenland kunt reizen. Controleer voor je de reis boekt altijd wat het actuele reisadvies is voor het land waar je naartoe wilt reizen. Een reisadvies is niet bindend maar is een hulpmiddel. Je eigen veiligheid is je eigen verantwoordelijkheid. Vlieg je vanuit een hoog risicogebied terug naar Nederland, dan ben je verplicht om een negatieve sneltest, maximaal 24 uur oud, bij het aan boord gaan van het vliegtuig te laten zien. Bij aankomst in Nederland dien je ook een NAAT (PCR) test van maximaal 72 uur oud te tonen. Wanneer je in Nederland aankomt ben je verplicht om in thuis quarantaine te gaan en je te laten testen op de 5e dag na terugkomst.

Reizen in de grensstreek met België

Wanneer je over de grens werkt, studeert of naar school gaat dan hoef je niet in thuis quarantaine. Hiervoor gelden wel strikte voorwaarden. Deze voorwaarden zijn terug te vinden bij de Rijksoverheid onder COVID-19, reizen en vakantie. In elk land gelden andere maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus. Mondkapjes zijn ook in het buitenland verplicht. Maar het soort mondkapje dat je verplicht bent te dragen kan afwijken van het verplichte civiele mondkapje dat men minimaal verplicht is in Nederland te dragen. Ook de leeftijd waarop mondkapjes gedragen dienen te worden kan afwijkend zijn. In België geldt dat iedereen vanaf 12 jaar verplicht is een mond-neusmasker te dragen in openbare ruimtes en op markten. Kijk voor uitgebreide informatie op grenzinfo.nl.

Reizen in de grensstreek met Duitsland

Vanaf januari 2021 gelden er in Duitsland strengere maatregelen voor het dragen van mondkapjes. Zo mag je bijvoorbeeld alleen tanken en boodschappen doen met een medisch mondkapje. Dit zijn de FFP2 mondmaskers en de OP (meestal blauwe) chirurgische mondkapjes. De blauwe mondkapjes moeten wel voorzien zijn van een typenummer, type I, II of IIR. Wanneer jouw mondkapje geen typenummer heeft is het geen goedgekeurd mondkapje en mag je er niet mee tanken of winkelen. Meer informatie vind je op Nord360.eu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *