Zorg

Een uitvaart Amsterdam regelen

Als u of een dierbare overlijdt, dan moeten er enorm veel keuzes gemaakt worden. Soms kan dit keuzeproces afdoen van de aandacht en het respect dat naar de overledene zou moeten gaan. Voor nabestaanden van de overledene kan het organiseren van een uitvaart ook een hele mooie ervaring zijn. Er wordt namelijk nauwkeurig stil gestaan bij het leven en de wensen van de overledene, en daar zullen veel mooie herinneringen bij naar boven komen. Ondanks de mooie kanten is het ook erg veel geregel om een uitvaart te plannen. Daar kan iedereen zeker wat hulp bij gebruiken, of u nou voor uzelf wat wil plannen of voor een overledene. Daarom schrijf ik in deze blogs wat tips voor het plannen van een uitvaart, zodat het een waardige en mooie afsluiting wordt van het leven. Lees snel door voor tips hoe een uitvaart Amsterdam te regelen is. 

 

Tip 1: neem de uitvaartwensen als uitgangspunt voor het organiseren

De meeste mensen hebben voor het eind van hun leven wel eens hun wensen omtrent hun uitvaart afgesproken. Dit hoeft lang niet altijd opgeschreven of gedocumenteerd te zijn. Dit kan ook iets zijn waar u het alleen mondeling met de nabestaande over heeft gehad. Voor een uitvaart Amsterdam regelen is het waardevol om eerst na te gaan welke wensen de overledene heeft uitgesproken. Door aan deze wensen te denken in de rest van het proces kunt u een herdenkingsdienst en uitvaart organiseren die volledig in het teken van de overledene staat. 

 

Tip 2: schakel een uitvaartverzorger in

Door een uitvaartverzorger in te schakelen kunt u veel minder fijne regel-zaakjes overlaten aan dit bedrijf. Dit zijn gespecialiseerde mensen die er in getraind zijn de overledene een respectvolle en waardige uitvaart te geven. Daarnaast geven zij ook de mogelijkheid om voor de nabestaanden de ervaring zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Op deze manier kunt u stilstaan bij de mooie dingen in plaats van te stressen over geregelde zaken. Zo houdt u uw aandacht volledig bij de overledene en uzelf. Zaken die een verzorger kan regelen zijn het overbrengen/opbaren, het volgen van wensen, het regelen van de begrafenis/crematie, het aangeven van overlijden bij de gemeente en tot slot het drukken en versturen van rouwkaarten. 

 

Tip 3: praat met andere nabestaanden

De laatste tip is minder praktisch maar meer gefocust op uw welzijn en het herdenken van de overledene. Het regelen van een uitvaart zorgt altijd voor wat stress, hoeveel een uitvaartverzorger ook over kan nemen. Het is daarom heel belangrijk om met andere nabestaanden te blijven communiceren, en uw zorgen en/of verdriet met elkaar te delen. In zulke open gesprekken zult u namelijk ook weer over de overledene kunnen spreken, en zo hele mooie herinneringen ophalen. Open communicatie zorgt ook voor een sfeer op de uitvaart zelf die verwelkomend, warm en vol liefde is voor de overledene. Met deze en de vorige tips verloopt het uitvaart-proces hopelijk zo soepel als mogelijk.