19 januari 2022

Waarom is het belangrijk om je te laten vaccineren?

2 min read

Het is erg fijn dat er tegenwoordig zoveel oplossingen zijn voor veel voorkomende ziektes en aandoeningen. Je kunt er door middel van het behandelen van een ziekte in de meeste gevallen voor zorgen dat iemand niet overlijdt en hopelijk ook niet te ernstig ziek wordt. In een ideale wereld zou niemand ernstig ziek worden, maar dit is slechts een sprookjeswereld die we hoogstwaarschijnlijk nooit zullen meemaken. Wel zijn er manieren om te voorkomen dat je ernstig ziek wordt wanneer je besmet raakt met een bepaalde ziekte. Niet alle ziektes zijn op deze manier te bestrijden, maar infectieziektes kun je in principe altijd voorkomen door mensen te vaccineren. 

Wat is een infectieziekte?

Er zijn erg veel verschillende soorten ziektes die je kunt krijgen. Natuurlijk is het nooit leuk om ziek te zijn, maar de ene ziekte is ernstiger dan de andere. Toch is het zo dat ieder lichaam anders reageert op bepaalde ziektes waardoor je nooit van tevoren weet hoe het zal aflopen. Als je bang bent om sommige ziektes te krijgen, is het slim om je te laten vaccineren. Dit werkt alleen tegen infectieziektes. Een infectieziekte is een ziekte waarmee je geïnfecteerd raakt door een virus. 

Het coronavirus is bijvoorbeeld het beste voorbeeld van een infectieziekte die op dit moment veel aandacht krijgt. Door middel van het nemen van een vaccin, zorg je er dan voor dat je ondanks dat je nooit besmet bent geweest, toch antistoffen in je lichaam hebt. Hierdoor zul je minder ziek worden wanneer je dan toch besmet raakt met de infectieziekte. Bij de meeste vaccins betekent het feit dat je gevaccineerd bent niet per se dat je helemaal niet meer besmet kunt raken, maar in ieder geval wel dat je een stuk beter beschermd bent dan wanneer je niet gevaccineerd bent. 

Het ‘uitroeien’ van ziektes

Door middel van het vaccineren op grote schaal kunnen vele mensenlevens gered worden. Dat komt namelijk doordat de vaccins er bij veel ziektes voor zorgen dat de ziekte uiteindelijk nagenoeg helemaal verdwenen is. Dit is in het verleden al met meerdere vrij ernstige ziektes gebeurt. Wel is het zo dat dit grotendeels is gebeurd in Europa en dat er veel arme landen zijn waarin dit wel problemen op kan leveren. Daar hebben de mensen bijvoorbeeld niet zomaar toegang tot de hepatitis a inenting terwijl dit wel erg fijn voor ze zou zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *