2 december 2021

Wat doet een fysiotherapeut

2 min read

Als je last hebt van spieren en gewichten of niet goed meer kunt bewegen, is het misschien verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Dit is een specialist die jou verder kan helpen door middel van het geven van bewegingsadvies. Maar wanneer moet je contact opnemen met een fysiotherapeut en wat doet deze persoon nu precies? Dit leggen wij je graag uit!

Wanneer naar de fysiotherapeut?

Over het algemeen kun je altijd terecht bij een fysiotherapeut als je klachten hebt die voortkomen uit je spieren of gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan blessures, gespannen spieren, artrose, overbelasting of als je wilt revalideren na een operatie. In de meeste gevallen moet je eerst contact opnemen met je huisarts. Vervolgens krijg je een verwijsbrief, waarmee je naar de fysio kan. Bij sommige zorgverzekeraars of in overleg met de arts kun je zelf een praktijk kiezen, zoals fysiotherapeut Ypenburg. Voor milde en minder ingrijpende klachten kun je meestal zonder verwijsbrief naar een fysiotherapeut. Controleer dit altijd wel even voor de zekerheid wat mogelijk is met jouw situatie!

Wat doet een fysiotherapeut

Als je eenmaal naar een fysio gaat zal diegene eerst kijken waar je klachten vandaan komen. Hij of zij kan voelen op bepaalde (pijnlijke) plekken en constateren wat er aan de hand is. Dit noemen we ook wel de anamnese. Vervolgens krijg je bewegingsoefeningen die je bij zowel de fysio als thuis kunt uitvoeren. Een fysiotherapeut kan gespecialiseerd zijn op verschillende gebieden. Dit kan bijvoorbeeld zijn in bedrijfsfysiotherapie, waarin een fysio werknemers helpt bij klachten, of kinderfysiotherapie speciaal voor jongere kinderen. Een fysio zal je tijdens het behandelproces adviseren en begeleiden, waardoor jij zo snel mogelijk van je klachten af bent. Meestal duurt dit een aantal weken, maar is natuurlijk afhankelijk van de ernst van je klachten.