Gezondheid

Wat te doen tegen lymfoedeem?

Lymfoedeem is een bepaalde vorm van oedeem en is een chronische aandoening. Hierbij kunnen lymfeklieren vocht niet goed het lichaam afvoeren waardoor dit vocht zich ophoopt. Dit gebeurt voornamelijk op armen en benen. Deze ophopingen zorgen voor grote zwellingen die veel pijn kunnen veroorzaken. Daarnaast kan iemand met grote zwellingen zich ook moeilijker bewegen. Lymfoedeem is een vervelende aandoening, een lymfoedeem behandeling kan de klachten verminderen. 

Lymfeklieren en -vaten zorgen voor de afvoer van vocht op verschillende plekken in je lichaam. Soms is dit stelsel aangetast en kan niet al het vocht je lichaam afgevoerd worden. Dit kan genetisch bepaald zijn. Meestal ontwikkelen de klachten zich bij jong volwassenen. Mochten je genen niet de oorzaak zijn van je oedeem, dan is het zeer zeker dat er een andere specifieke oorzaak is voor de zwellingen. Zo kunnen het gebruik van medicijnen, een medische ingreep of vaatziekten lymfoedeem veroorzaken. Vaak zie je ook dat mensen na een behandeling tegen kanker last krijgen oedeem. Lymfeklieren worden namelijk vaak verwijderd of worden aangetast na chemotherapie.

Aangezien de symptomen van lymfoedeem je lichamelijk flink kunnen belemmeren, wordt oedeem therapie zeer aangeraden. Het doel is om de zwellingen en daarmee de verdere klachten te verminderen. Een voorbeeld van een lymfoedeem behandeling is een kneedtechniek aan die de afvoer van het overtollige vocht door je lymfestelsel verbetert.

Daarnaast is het ook goed om te weten dat lichaamsgewicht een grote rol speelt bij lymfoedeemvorming. Zorg er dus voor dat je gewicht onder controle wordt gehouden. Denk aan je voeding en probeer zoveel mogelijk te beweging, zover de zwellingen het toelaten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *